Składniki: 5 jajek 1 cebula pokrojona w pół plastry ½ czerwonej papryczki chili ½ pokrojonej w plastry łodygi selera 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soku z tamaryndowca sól i cukier do smaku 3 łyżki oleju Sposób przyrządzenia: W małym rondlu rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać cebulę, smażyć mieszając aż zacznie się lekko rumienić. Dodać sok…
Tag: seler
Listy
Zupa z rzepy, selera i kapusty
by Kornelia Biedroń • • 0 Comments
Składniki: 2 małe, obrane, pokrojone w kostkę rzepy 2 marchewki, obrane i pokrojone w plastry ½ poszatkowanej główki kapusty 1 pokrojona w kostkę cebula 4 łyżki bulionu warzywnego instant 3 pokrojone drobno łodygi selera naciowego 3 litry wody sól i pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte warzywa zalać wodą, dodać listek laurowy, ziele angielskie, bulion w proszku,…
Listy
Marynowana fasolka szparagowa z rzodkiewką
by Patrycja Wilk • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg oczyszczonej fasolki szparagowej 6 dużych rzodkiewek pokrojonych w plastry 2 drobno pokrojone łodygi selera naciowego 1 mała cebula pokrojona w plastry Marynata: 1 szklanka oleju ¼ szklanki octu winnego 1 łyżeczka musztardy w proszku kilka posiekanych listków bazylii sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umytą i oczyszczoną fasolkę zalać wrzątkiem, posolić, gotować 10 minut,…
Listy
Chrupiąca przekąska z selera naciowego
by Mateusz Wożniak • • 0 Comments
Składniki: łodygi selera naciowego twaróg śmietankowy oliwki nadziewane sól, pieprz, chili Sposób przyrządzenia: Łodygi selera naciowego umyć, osuszyć, usunąć twarde włókna. Twaróg przyprawić solą, pieprzem i chili. Oliwki pokroić w poprzek na plasterki. Wklęsłą stronę łodygi posmarować serem, a na nim ułożyć dociskając plasterki oliwek. Łodygi pociąć na 3 cm odcinki i układać na półmisku.
Listy
Selerowe chipsy
by Katrzyna Kizior • • 0 Comments
Składniki: 3 duże selery korzeniowe 1 litr oleju do głębokiego smażenia Sposób przyrządzenia: Selery dokładnie umyć, obrać, ostrym nożem pokroić na cieniutkie plasterki. W głębokim rondlu rozgrzać tłuszcz, partiami smażyć selerowe płatki około 5 minut/ płatki smażyć zaraz po pokrojeniu, żeby nie ściemniały/. Lekko zrumienione chipsy wyjmować cedzakową łyżką, układać na papierowym ręczniku, aby wsiąkł…