Składniki: 50 dkg filetów z sandacza 15 dkg paluszków krabowych 2 łyżki majonezu 10 dkg tartego żółtego sera 1 łyżeczka masła sok z cytryny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić. Paluszki krabowe pokroić na plastry. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć w nim porcje ryby, rozsypać na niej plastry paluszków…
Tag: sandacz
Listy
Filety z sandacza lub okonia w śmietanie
by Darek • • 0 Comments
Składniki: 1 kg filetów z sandacza lub okonia masło sól, pieprz 5 ugotowanych na twardo jaj 1 szklanka dobrej, kwaśnej śmietany Sposób przyrządzenia: filety umyć, dokładnie osuszyć, przyprawić, podzielić na porcje. Na patelni rozgrzać masło, partiami lekko obrumienić na nim porcje ryby. Delikatnie przełożyć porcje ryby do naczynia żaroodpornego, polać śmietaną, posypać obranymi, pokrojonymi w…
Listy
Sandacz gotowany z włoszczyźnie
by Katarzyna • • 0 Comments
Składniki: 1 sandacz włoszczyzna 2 cebule 2 listki laurowe 2 goździki 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu sok i skorka z 1 cytryny 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 20 ml czerwonego wina 3 łyżki płatków migdałowych 3 łyżki rodzynek sól pieprz cukier Sposób wykonania: Rybę sprawić po czym oprószyć solą i skropić sokiem…
Karp
Gulasz z karpia, lina, sandacza lub okonia
by Danuta Konecka • • 0 Comments
Składniki: 1 kg dokładnie wyfiletowanej ryby 3 cebule 1 szklanka kwaśnej kremówki ½ szklanki oleju ½ szklanki przecieru pomidorowego 1 liść laurowy sól, pieprz, chili Sposób przyrządzenia: Rybę umyć, osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać rybę, smażyć kilka minut mieszając. W…
Dorsz
Filet z dorsza z duszoną papryką
by Katarzyna Goc • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg filetów z dorsza 4 czerwone papryki 1 cebula 2 łyżki białego wytrawnego wina ¾ szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki masła sól, pieprz zielenina (koperek, pietruszka) mąka Sposób przyrządzenia: Paprykę oczyścić, pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać masło, dodać paprykę, sól, pieprz, chwilę smażyć mieszając, podlać bulionem, dusić powoli aż powstałe sos się…