Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: sałata

Sałatka z truskawek i awokado

Składniki: 1 rozdrobniony owoc awokado 15 truskawek pokrojonych w plasterki 2 szklanki podartej drobno sałaty lodowej ½ szklanki rozdrobnionych orzechów nerkowca Dresing: 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego jabłkowego 2 łyżki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Stałe składniki sałatki wymieszać w salaterce, polać…

Jajka w sosie z sałaty

Składniki: 6 jajek 100 g sałaty 2 łyżki śmietany 20% ½ szkl. majonezu natka pietruszki Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo po czym obrać i pokroić na ćwiartki. Następnie sałatę zemleć w maszynce, wówczas dodać śmietanę oraz majonez i całość dokładnie utrzeć. Powstałym sosem polać jajka. Przed podaniem udekorować natką pietruszki. Przepis nadesłany na Wiosenny…

Sałatka z nutką curry

  Składniki: 1 puszka fasoli 20 dag żółtego sera 1 cebula 2 jajka 3 łyżeczki ziół prowansalskich szczypta curry majonez sojowy Orico  Wykonanie:  Jajka należy ugotować na twardo, i pokroić je w kostkę.  Ser i cebulę również kroimy w kostkę.  Wszystko ze sobą łączymy i mieszamy. Dodajemy zioła, curry i majonez sojowy. Sałatkę odstawiamy na…

Zupa z sałaty

 

Składniki:

  • sałata lodowa
  • sałata masłowa
  • sałata rzymska
  • sałata karbowana (biała lub czerwona)
  • 1 większa cebula
  • łyżka masła
  • 1 por naciowy
  • pół kilograma ziemniaków (około 4/5szt.)
  • 1,5 l bulionu warzywnego (może być z kostek)
  • sól
  • pieprz
  • vegeta do smaku

 

Tuńczyk na liściach sałaty

Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju 1 cebula ½ pęczka natki pietruszki sok z ½ cytryny 6 listków sałaty sól pieprz Sposób wykonania: Tuńczyka odsączyć i rozgnieść widelcem po czym dodać do niego posiekaną cebulę oraz natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Przed podaniem ułożyć na…