Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: rzodkiewka

Sałatka z endywii, pomidorów i rzodkiewki

Składniki: 10 dag endywii 5 dag roszponki 4 pomidory 2 pęczki rzodkiewki 1 szkl. kefiru sok z 1 cytryny 1 fenkuł 1 cebula sól pieprz koperek Sposób wykonania: Pomidory oraz rzodkiewki pokroić na plasterki. Następnie sałatę porwać na mniejsze kawałki, fenkuł pokroić w ósemki a cebulę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Kefir doprawić do…

Sałatka wiosenna Kingi

Składniki: 2 marchewki 5 rzodkiewek 1 ogórek 1 papryka 1 kwaśne jabłko sól, biały pieprz oliwa wymieszana z kilkoma kroplami octu balsamicznego Sposób przyrządzenia: Zakupione w sklepie z produktami ekologicznymi warzywa umyć bardzo dokładnie i jeśli są młode bez obierania pokroić w plastry, ułożyć starannie i estetycznie na półmisku. Oliwę wymieszać z octem balsamicznym, skropić…

Sałatka z białego sera  śniadaniowa

Składniki: 20 dkg białego sera 1 kwaśne jabłko (małe) kilka rzodkiewek koperek szczypiorek 5 łyżek dobrej śmietany sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Ser pokroić ostrym nożem w drobną kostkę. Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewkę również zetrzeć, odcisnąć nadmiar soku. Połączyć wszystkie składniki, przyprawić…

Surówka wiosenna z kalarepką

Składniki: 1/2 główki sałaty, 6 rzodkiewek, 1 młoda kalarepka, 4 łyżki śmietany, 1 łyżka posiekanej rzeżuchy, sól i pieprz Sposób przygotowania: Sałatę i rzodkiewki przebrać, umyć i osączyć. Kalarepkę obrać. Z rzodkiewek usunąć liście i łodygi. Razem z kalarepką pokroić na plasterki. Liście sałaty porozrywać na części, włożyć do salaterki. Na wierzchu położyć plasterki rzodkiewki…