Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: rzodkiewka

Sałatka z rzodkiewki, marchewki i soczewicy

Składniki: główka sałaty strzępiastej pęczek rzodkiewek 1 marchewka ½ szkl. zielonej soczewicy 1 cebula koperek sól pieprz 100 ml jogurtu Sposób wykonania: Soczewice zalać lekko osoloną wodą i ugotować na miękko. W między czasie sałatę porwać na mniejsze kawałki, rzodkiewki pokroić w plasterki, cebulę posiekać a  zetrzeć na tarce. Soczewicę odcedzić i wymieszać z resztą…

Surówka z pomidora, selera i rzodkiewek

Składniki: główka sałaty 2-3 pomidory 2 łodygi selera naciowego ogórek 10 rzodkiewek strąk żółtej papryki łyżka soku z cytryny 4 łyżki oleju sól pieprz cukier Sposób wykonania: Sałatę porwać na mniejsze kawałki, obrane pomidory pokroić na ósemki a pozostałe warzywa pokroić na małe kawałki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie olej wymieszać z sokiem z…

Twarogowa pasta z warzywami

Składniki: 200 g twarogu 5 łyżek majonezu 50 g marchewki 100 g pomidorów 50 g rzodkiewki sól pieprz natka pietruszki sok z cytryny Sposób wykonania: Marchewkę i rzodkiewkę zetrzeć na tarce a pomidory i natkę pietruszki posiekać. Następnie twaróg zetrzeć, wówczas dodać do niego majonez oraz warzywa. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku sokiem…

Barszcz z rzodkiewką

Składniki: 3 buraki ćwikłowe 20 dag. białej kapusty 1 rzodkiew 1 cebula 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 2 litry wody sól zielenina do posypania/koperek lub pietruszka/. Sposób przygotowania; Buraka, kapustę i cebulę kroimy w paseczki. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy 1/2 szklanki zimnej wody i dusimy ok. 20 minut. Potem dolewamy do naczynia z warzywami…