Składniki:
- ½ szkl. ryżu
- 2 szkl. mleka
- 1 1/5 szkl. mąki
- 5 jajek
- 20 g drożdży wymieszanych z 2 łyżkami wody
- ½ szkl. mleka
- 8 łyżek rozpuszczonego masła
- 3-4 ł ryzki cukru
- cynamon
- ¼ łyżeczki soli
Składniki: 1 ½ szkl. ryżu 1 łyżka oleju 4 szalotki 1 łyżka przyprawy marokańskiej 1 szkl. mrożonego groszku ½ szkl. rodzynek 1/3 szkl. migdałów Sposób wykonania: Ryż zalać wodą i gotować około 10-12 minut. W miedzy czasie posiekane szalotki smażyć na rozgrzanym oleju, wówczas dodać przyprawę marokańską, odcedzony ryż, groszek, migdały oraz rodzynki. Całość wymieszać…
Składniki: 1 ½ szkl. ryżu 1 łyżka oliwy 8 plastrów szynki 1 łyżka masła 1 por 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka mielonej kolendry skórka starta z cytryny ¼ szkl. soku z cytryny ½ szkl. prażonych orzeszków piniowych ½ szkl. rodzynek ½ szkl. posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Ryż zalać osoloną wodą, ugotować i odcedzić.…
Składniki: 250 g ryżu 2 łyżki masła 700 ml mleka 2 łyżki cukru waniliowego 250 ml śmietanki kremówki 50 g cukru pudru 100 g konfitur wiśniowych cynamon Sposób wykonania: Mleko zagotować z dodatkiem cukru waniliowego. W między czasie ryż przesmażyć na rozgrzanym maśle do momentu, aż stanie się szklisty, wówczas dodajemy szklankę mleka i gotujemy…
Składniki: 250 g ryżu 2 łyżki masła 700 ml mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 250 g maku 100 ml miodu 4 łyżki rodzynek 2 łyżki migdałów Sposób wykonania: Mak zalać wrzątkiem i gotować około 15 minut po czym go odcedzić i zemleć 2 razy. Następnie ryż przesmażyć na rozgrzanym maśle. W między czasie mleko zagotować…