Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wafle ryżowe

 

Składniki:

  • ½ szkl. ryżu
  • 2 szkl. mleka
  • 1 1/5 szkl. mąki
  • 5 jajek
  • 20 g drożdży wymieszanych z 2 łyżkami wody
  • ½ szkl. mleka
  • 8 łyżek rozpuszczonego masła
  • 3-4 ł ryzki cukru
  • cynamon
  • ¼ łyżeczki soli

 

Sposób wykonania:

  1. Ryż zalać mlekiem i rozgotować go po czym lekko przestudzić i przetrzeć przez sito.
    Następnie dodać do niego mąkę, cynamon, drożdże, sól, żółtka, cukier oraz masło rozpuszczone 1 /2 szkl. ciepłego mleka.
    Całość dokładnie ubić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Gdy wyrośnie dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
    Z masy formować wafle i upiec.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *