Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ryż na obiad

Risotto z owocami morza 2

Składniki:
– 50 dag mrożonej mieszanki owoców morza
– 25 dag ryżu (2 torebki),
– 6 łyżek oleju,
– średnia cebula,
– 10 ziarenek ziela angielskiego,
– 2 liście laurowe,
– pół łyżeczki ziół prowansalskich,
– pół łyżeczki estragonu,
– 5 ziarenek pieprzu naturalnego,
– 2 gałązki selera naciowego,
– 2 łyżki białego
– wina wytrawnego, sól

Ryż zapiekany z resztkami pieczeni

Skład: resztki pieczonych mięs 2 jajka natka pietruszki sos beszamelowy ryż sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ryż ugotować na sypko. Jajka ugotować na twardo. Mięso i jajka pokroić w kostkę, natkę pietruszki posiekać, połączyć z ugotowanym ryżem, przyprawić, delikatnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysypanego bułką tartą. Polać obficie sosem beszamelowym, zapiec w piekarniku.

Budyń z kury

Skład: 20dkg mięsa gotowanej kury 20dkg ryżu 15dkg porów 3 łyżki masła 1/2 szklanki śmietany 4 jaja 3 łyżki posiekanego koperku z nacią pietruszki sól pieprz szczypta szafranu masło i tarta bułka do formy Sposób przyrządzenia: Mięso zgotowanej kury pokroić w drobną kostkę. Pory oczyścić, umyć i drobno pokroić. Ryz przebrać, wypłukać i ugotować na…

Przystawka z ryżu, włoska

Skład: 40dkg  ryżu duże jabłko (najlepiej reneta) 10dkg sera ementalera 5dkg szynki   12 orzechów włoskich 2 łyżki oliwy pół łyżki soku cytr., kilka kropli sosu Worcestaire sól, pieprz   Sposób wykonania: Ugotować ryz na sypko, ostudzić. Pociąć w zapałkę szynkę i ser, jabłko w kostkę, orzechy posiekać. Ukręcić sos z oliwy i przypraw. Wszystko…