Składniki: 3 filety z dorsza ze skórą szynka w plastrach sól, pieprz oliwa Sposób przyrządzenia: Rybę umyć, osuszyć. Każdy filet ponacinać w poprzek nożem, przyprawić solą i pieprzem. Szynkę pokroić w paski, do każdego nacięcia w filecie z dorsza włożyć pasek szynki. Tak przygotowaną rybę ułożyć na blasze do pieczenia, posmarować oliwą. Piec w dobrze…
Tag: ryby
Listy
Filety z okonia duszone w czerwonym winie z selerem
by Monika Barciś • • 0 Comments
Składniki: 1 kg filetów z okonia ½ średniej bulwy selera 1 cebula 1/3 szklanki czerwonego wina 1 łyżka masła 1 łyżeczka mielonego curry sól do smaku Sposób przyrządzenia: filety umyć, osuszyć. Selera obrać, zetrzeć na średniej tarce. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ryby, na niej warstwę wymieszanych warzyw…
Listy
Smażony filet z okonia z pomidorami i papryką
by Monika Barciś • • 0 Comments
Listy
Filet z sandacza z wody podawany z ziemniakami
by Roman Waksmański • • 0 Comments
Składniki: 1 kg filetów z sandacza 10 ziemniaków 5 dkg masła 2 łyżki octu sól, pieprz biały Sposób przyrządzenia: Rybę umyć, osuszyć, podzielić na porcje. W rondlu doprowadzić do wrzenia 1 litr wody, dodać ocet, sól i pieprz. Do wrzącej wody włożyć porcje ryby, powolutku gotować przez kilka minut. Ugotowaną rybę wyłożyć na półmisek, posypać…
Listy
Sandacz w pomidorach i pieczarkach podany
by Roman Waksmański • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg filetów z sandacza 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 pomidory 10 dkg pieczarek 3 łyżki białego, wytrawnego wina3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy grzanki z białego pieczywa sól, pieprz olej Sposób przyrządzenia: Filety z sandacza umyć, osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić solą i pieprzem. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać.…

