Składniki: 1 karp 100 g smalcu 2 cebule 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 3 pomidory 2 zielone papryki sól pieprz Sposób wykonania: Sprawionego karpia pokroić na dzwonka, które oprószyć solą i wstawić do lodówki. W między czasie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym smalcu po czym oprószyć ją papryką oraz pieprzem. Dodać pokrojoną w krążki…
Tag: ryby
Listy
Gulasz z węgorza na ostro
by Kornelia • • 0 Comments
Składniki: 1 kg węgorza 100 ml oliwy z oliwek 200 g cebuli 2 ostre papryczki 2 łyżki pasty pomidorowej 100 ml octu winnego 2 liście laurowe 3 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie po czym dodać papryczki chili oraz dzwonka węgorza. Całość oprószyć solą i…
Listy
Gulasz rybny z zielonym groszkiem
by Bożena • • 0 Comments
Składniki: 750 g filetów z ryby morskiej 50 g mąki 100 g cebuli 50 g koncentratu pomidorowego 150 g zielonego groszku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 2 szkl rosołu 2 łyżki oleju sok z cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Filety rybne skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem po czym pokroić je…
Listy
Smażony karp na święta Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 1 karp /około 1/ ½ kg 4 łyżki mąki 15 dkg masła pieprz, sól do smaku 2 ząbki czosnku posiekane zioła /natka pietruszki i tymianku/ 3 łyżki masła,3 łyżki oleju do smażenia Sposób wykonania: Karpia oczyścić, dokładnie umyć i pokroić w dzwonka, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i…
Listy
Pstrągi po wiedeńsku
by Magda • • 0 Comments
Składniki: 4 pstrągi 30 g masła 100 g cebuli ½ szkl białego wytrawnego wina 60 g marchwi 60 g pietruszki 30 g selera ½ cytryny parę ziaren pieprzu i ziela angielskiego sól Sposób wykonania: Obrane warzywa pokroić w kostkę po czym zalać 5 szklankami wody i gotować 1 minut. Po tym czasie dodać sprawione i…