Składniki: 90 dag filetów soli masło cebula ¾ szkl startej marchewki 300 ml gotowej zupy-kremu z selera 2 łyżki wytrawnego białego wina łyżka soku z cytryny ½ łyżeczki liści majeranku ¼ łyżeczki czosnku granulowanego ¼ szkl startego parmezanu ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Sposób wykonania: Filety przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Następnie zupę wymieszać…
Tag: ryby
Porady i Ciekawostki
Ryba zapiekana po grecku
by Sylwia Szkudlarek • • 0 Comments
Składniki: 90 dag filetów z dorsza sok z 1 cytryny sól pieprz 1/3 szkl oliwy z oliwek 6 cebul 2 ząbki czosnku ½ szkl posiekanej natki pietruszki 3 pomidory ½ szkl wody ½ łyżeczki octu łyżeczka oliwy z oliwek cytryna Sposób wykonania: Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek. Wówczas dodać posiekaną natkę pietruszki…
Porady i Ciekawostki
Sos z tuńczyka z pomidorami
by Agnieszka Turowska • • 0 Comments
Składniki: puszka tuńczyka oliwa z oliwek 1/5 szkl cebuli ząbek czosnku łyżka posiekanej natki pietruszki 2 szkl pokrojonych pomidorów 170 g przecieru pomidorowego 2/3 szkl wody ½ łyżeczki pieprzu ¼ łyżeczki suszonej bazylii ¼ łyżeczki oregano Sposób wykonania: 1/3 szkl oliwy rozgrzać na patelni, wówczas dodać odsączonego z zalewy tuńczyka. Wrzucić jeszcze posiekana cebulę, czosnek…
Porady i Ciekawostki
Tuńczyk i pomidory
by Ada Czarnota • • 0 Comments
Składniki: masło 2 puszki tuńczyka pomidor ½ szkl startego sera mozzarella 1 szkl mleka 1 szkl maki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki masła 2 jajka łyżeczka suszonego koperku sól pieprz Sposób wykonania: Formę do tarty posmarować masłem po czym rozłożyć na niej równomiernie kawałki tuńczyka. Następnie rozłożyć kawałki pomidora i posypać…
Porady i Ciekawostki
Flądra w płatkach migdałowych
by Patryk Roszkowski • • 0 Comments
Składniki: 5 łyżek masła łyżka oliwy z oliwek 45 dag filetów z flądry mąka 2 jajka ¼ szkl migdałów w płatkach ¼ szkl białego wina 2 łyżki soku z cytryny Sposób wykonania: Filety obtoczyć w mące a następnie w roztrzepanym jajku po czym obsmażyć na rozgrzanym maśle z dodatkiem oliwy. Następnie rybę wyjąć a na…