Składniki:
- 90 dag filetów soli
- masło
- cebula
- ¾ szkl startej marchewki
- 300 ml gotowej zupy-kremu z selera
- 2 łyżki wytrawnego białego wina
- łyżka soku z cytryny
- ½ łyżeczki liści majeranku
- ¼ łyżeczki czosnku granulowanego
- ¼ szkl startego parmezanu
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Sposób wykonania:
Filety przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Następnie zupę wymieszać z winem, majerankiem, sokiem z cytryny oraz czosnkiem granulowanym.
Przykryć filety plasterkami cytryny oraz startą marchewką i na wierzch wylać przygotowany sos.
Posypać całość startym parmezanem i gałką muszkatołową.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni bez przykrycia i zapiekać do momentu, aż rybę będzie można podzielić widelcem.