Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Łosoś w czerwonym winie z morelami

 

Składniki:

  • 60 dag filetów łososia
  • ¼ szkl mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szkl wytrawnego czerwonego wina
  • ½ szkl wywaru rybnego
  • 1 szkl suszonych moreli
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła

Sposób wykonania:
Filety łososia obtoczyć  w mące po czym obsmażyć go na rumiano ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
Wówczas łososia wyjąć a do naczynia wlać wino oraz wywar.
Doprowadzić do wrzenia i ponownie włożyć łososia.
Dodać jeszcze morele oraz sól i pieprz do smaku.
Wstawić bez przykrycia do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 7 minut.
Po tym czasie wyjąć łososia i odstawić w ciepłe miejsce.
Natomiast sos gotować na silnym ogniu aż zgęstnieje, wówczas zdjąć z ognia i wymieszać razem z masłem.
Łososia pokroić na mniejsze kawałki i przed podaniem polać go sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *