Składniki: 45 dag filetów z tilapii paczka okrągłych krakersów Ritz zielona papryka łyżka miodu Sposób wykonania: Filety rozłożyć równomiernie w naczyniu żaroodpornym. Następnie za pomocą miksera rozdrobnić krakersy. Dodać do nich rozdrobnioną paprykę oraz miód. Całość dokładnie wymieszać. Powstał a mieszankę rozprowadzić do filetach. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 20…
Tag: ryby
Porady i Ciekawostki
Curry z filetów dorsza
by Sebastian Grabarczyk • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl bulionu warzywnego 90 dag filetów z dorsza 2 łyżki masła cebula zielona papryka łodygi selera naciowego 2 łyżki przyprawy curry 2 łyżki mąki sól pieprz ½ szkl posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Bulion doprowadzić do wrzenia, wówczas włożyć do niego rybę i gotować około 5 minut. Po tym czasie filety wyjąć a…
Porady i Ciekawostki
Tuńczyk, ryż i groszek
by Tomasz Rzepecki • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ szkl wrzątku drobiowa kostka rosołowa 300 g mrożonego groszku 1 ½ szkl gotowej zupy serowej puszka tuńczyka 3 szkl ugotowanego ryżu Sposób wykonania: Do rondelka wlać wrzątek w którym rozpuścić kostkę rosołową. Następnie wrzucić groszek i doprowadzić do wrzenia. Wówczas dodać tuńczyka i ponownie zagotować. Dodać ryż, wymieszać i zdjąć z ognia…
Porady i Ciekawostki
Chowder z pieczonej ryby
by Jan Grudziński • • 0 Comments
Składniki: 3 ziemniaki 4 cebule 90 dag filetów z dorsza 2 łyżki masła sól pieprz ½ łyżeczki nasion selera 6 szkl mleka odtłuszczonego ½ szkl posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem rozłożyć połowę plastrów ziemniaków a na nich ułożyć połowę plastrów cebuli. Całość skropić masłem o oprószyć solą, pieprzem i…
Porady i Ciekawostki
Potrawka z tuńczyka z serem
by Paulina Kmieć • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki masła 3 łodyżki selera naciowego cebula ziemniak 3 łyżki mąki 3 szkl mleka 2 puszki tuńczyka 10 dag sera cheddar łyżeczka tymianku łyżeczka koperku sól pieprz ¼ szkl posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekany seler, cebulę oraz obranego ziemniaka pokrojonego w kostkę. Gdy ziemniak będzie miękki dodać mleko…