Składniki:
- puszka tuńczyka
- oliwa z oliwek
- 1/5 szkl cebuli
- ząbek czosnku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 szkl pokrojonych pomidorów
- 170 g przecieru pomidorowego
- 2/3 szkl wody
- ½ łyżeczki pieprzu
- ¼ łyżeczki suszonej bazylii
- ¼ łyżeczki oregano
Sposób wykonania:
1/3 szkl oliwy rozgrzać na patelni, wówczas dodać odsączonego z zalewy tuńczyka.
Wrzucić jeszcze posiekana cebulę, czosnek oraz natkę pietruszki.
Cały czas mieszając smażyć około 10 minut.
Po tym czasie dodać pomidory oraz przecier pomidorowy wymieszany z wodą.
Dokładnie wymieszać i dodać jeszcze pieprz, oregano i bazylię.
Ponownie wymieszać i gotować około godziny.