Składniki: 4 filety z fladry ½ szklanki wytrawnego białego wina szklanka ziarna sezamowego szklanka tartej bułki 4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 1 cytryna oliwa do smażenia Sposób przyrządzenia: Filety umyć, osuszyć, osolić. Na patelni lekko podrumienić ziarno sezamowe i tartą bułkę. Obtoczyć filety. Wysmarować żaroodporne naczynie i ułożyć w nim ryby. Posypać obranym,…
Tag: ryby
Listy
Jajka z tuńczykiem
by Kornelia Walendzik • • 0 Comments
Składniki: 6 jajek 2 łyżki masła 1 puszka tuńczyka pęczek posiekanej natki pietruszki ½ szklanki majonezu sól, pieprz do smaku kilka liści sałaty lodowej do dekoracji Sposób przyrządzenia; Ugotowane jajka podzielić na połówki. Wyjąć żółtka i utrzeć je z masłem. Do masy dodać rozdrobnione mięso tuńczyka, posiekaną drobniutko natkę pietruszki, wymieszać, doprawić do smaku solą…
Listy
Pasztet z pangi
by Katarzyna Dyga • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ryby pangi 1 duża czerstwa bułka 5 jajek 10 dkg masła lub margaryny 3 łyżki śmietany ½ szklanki mleka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku bułka tarta, olej Sposób przyrządzenia: Rybę myjemy, osaczamy na papierowym ręczniku, bułkę moczymy w mleku, odciskamy. Podane składniki mielimy przez maszynkę. Ucieramy żółtka, margarynę, śmietanę i…
Listy
Limanda żółto płetwa z mandarynkami
by Olga Dubaj • • 0 Comments

Składniki: 1,5 kg filetów z limendy sól, biały pieprz ½ łyżeczki wędzonej papryki oliwa 1 duża mandarynka 1 szklanka oliwek bez pestek 1 łyżeczka tartego imbiru grubo posiekana bazylia 1 łyżka białego wina Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone filety przyprawić solą i pieprzem oraz wędzoną papryką. Mandarynkę dokładnie obrać ze skóry i błon, podzielić na…
Listy
Filety z pangi w ziołach i owocach granatu
by Malwina Dobrosielska • • 0 Comments
Składniki: 2 kg filetów pangi 1 szklanka białego winnego octu ½ szklanki rodzynek 1 ½ łyżeczki przyprawy do piernika 8 cebulek szalotek ½ szklanki brązowego cukru 3 dojrzałe owoce granatu szklanka świeżych ziół /oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek/ sól, pieprz, cukier do smaku ½ litra wody 2 limonki do dekoracji Sposób przyrządzenia: Filety rybne umyć,…