Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ryby

Flądra zapiekana w ziarnie sezamowym

Składniki: 4 filety z fladry ½ szklanki wytrawnego białego wina szklanka ziarna sezamowego szklanka tartej bułki 4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 1 cytryna oliwa do smażenia Sposób przyrządzenia: Filety umyć, osuszyć, osolić. Na patelni lekko podrumienić ziarno sezamowe i tartą bułkę. Obtoczyć filety. Wysmarować żaroodporne naczynie i ułożyć w nim ryby. Posypać obranym,…

Jajka z tuńczykiem

Składniki: 6 jajek 2 łyżki masła 1 puszka tuńczyka pęczek posiekanej natki pietruszki ½ szklanki majonezu sól, pieprz do smaku kilka liści sałaty lodowej do dekoracji Sposób przyrządzenia; Ugotowane jajka podzielić na połówki. Wyjąć żółtka i utrzeć je z masłem. Do masy dodać rozdrobnione mięso tuńczyka, posiekaną drobniutko natkę  pietruszki, wymieszać, doprawić do smaku solą…

Pasztet z pangi

Składniki: 1 kg ryby pangi 1 duża czerstwa bułka 5 jajek 10 dkg masła lub margaryny 3 łyżki śmietany ½ szklanki mleka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku bułka tarta, olej Sposób przyrządzenia: Rybę myjemy, osaczamy na papierowym ręczniku, bułkę moczymy w mleku, odciskamy. Podane składniki mielimy przez maszynkę. Ucieramy żółtka, margarynę, śmietanę i…

Limanda żółto płetwa z mandarynkami

Składniki: 1,5 kg filetów z limendy sól, biały pieprz ½ łyżeczki wędzonej papryki oliwa 1 duża mandarynka 1 szklanka oliwek bez pestek 1 łyżeczka tartego imbiru grubo posiekana bazylia 1 łyżka białego wina Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone filety przyprawić solą i pieprzem oraz wędzoną papryką. Mandarynkę dokładnie obrać ze skóry i błon, podzielić na…

Filety z pangi w ziołach i owocach granatu

Składniki: 2 kg filetów pangi 1 szklanka białego winnego octu ½ szklanki rodzynek 1 ½ łyżeczki przyprawy do piernika 8 cebulek szalotek ½ szklanki brązowego cukru 3 dojrzałe owoce granatu szklanka świeżych ziół /oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek/ sól, pieprz, cukier do smaku ½  litra wody 2  limonki do dekoracji   Sposób przyrządzenia: Filety rybne umyć,…