Skład: 80 dag filetów z dorsza, sok z połowy cytryny, 4 łyżki mąki, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 szalotki 2 pomidory, 1 ząbek czosnku, 1 listek laurowy, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 100 ml białego wina 20 g masa, sól i pieprz. Sposób przyrządzenia: Filety umyć, osuszyć i podzielić na 4 porcje. Skropić sokiem…
Tag: ryby na naszym stole
Jednogarnkowe
Bigos bieszczadzki.
by Bahus • • 0 Comments
Skład:
- kapusta kiszona (kwaśna, bez kminu, nie płukana)
- 4 kg mięso (najlepiej kilka gatunków – wołowina, wieprzowina, baranina, dziczyzna)
- 1,6 kg kiełbasa zwykła (ogniskowa, biwakowa, wiejska)
- 1 kg boczek wędzony
- 0,6 kg smalec
- 20 dag śliwki suszone (węgierki, mocno dymione)
- 0,4 kg rodzynki
- 10 dag borowiki suszone (ewentualnie pół na pół z podgrzybkami) jeśli grzyby dajemy świeże – trzy razy więcej
- 12 dag miód (lejący i naturalnie, że naturalny)
- 4 łyżki cebule (średniej wielkości) 2 sztuki owoce jałowca
- 24 sztuki igliwie jałowca (świeże)
- piwo Leżajsk jasne, pełne (najlepiej beczkowe) 1/2 litra
Zupy
Zupa szpinakowa.
by agastaga • • 0 Comments
Ryby
Lin gotowany z masłem.
by marek • • 0 Comments
Składniki: 1 lin około 0,8kg – 1kg 2 litry wody 10 dag marchwi 6 dag pietruszki 4 dag selera 3 dag cebuli 2 jaja (kurze) 4 dag masła 1 cytryna 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Natka pietruszki Ocet (najlepiej z białego wina) Sól Przygotowanie: Rybę sparzyć, wypatroszyć i pozbawić głowy i płetw, posolić…
Desery
Naleśniki pomarańczowo-migdałowe.
by A. • • 1 Comment
Skład:
1/3 szklanki miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki otartej skorki pomarańczowej
3 łyżki soku pomarańczowego(może być z koncentratu)
4 łyżki likieru Grand Marnier lub Cointreau
2 łyżki Metaxa (grecka wódka) lub w zamian koniak albo brandy
1/3 szklanki zrumienionych płatków migdałowych
świeże truskawki lub cząstki pomarańczy