Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ryba

Śledzie z cebulką i jabłkiem w śmietanie

Składniki: 3-4 płaty śledziowe pokrojone w kawałki 300 g śmietany 22% cebula 2 winne jabłka tarty chrzan ze słoiczka pieprz, sól, sok z cytryny Sposób wykonania: Do śmietany dodać starte na tarce jabłka, posiekaną cebulę oraz chrzan. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na duże kawałki i zalać śmietaną.…

Pieczony karp w śmietanie

Składniki: 1 kg karpia 40 g tłuszczu 1/8 l śmietany 80 g chrzanu sól cukier 3 łyżeczki octu3% Sposób wykonania: Karpia  oczyścić po czym skropić octem i oprószyć solą. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać go roztopionym tłuszczem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około  50 minut. W trakcie pieczenia polewać powstałym sosem. Gdy karp…

Duszony sum w wywrze jarzynowym

Składniki: 1 kg suma 50 g cebuli 100 g włoszczyzny 30 g mąki 1/8 l śmietany sól 2 łyżki natka pietruszki cytryna Sposób wykonania: Włoszczyznę obrać i pokroić na mniejsze kawałki, zalać 1 litem wody i ugotować wywar. Wówczas go przecedzić i doprawić do smaku solą. Następnie sum odfiletować i pokroić na mniejsze kawałki, które…

Rybna sałatka z jajkiem

Składniki: 200 g wędzonego halibuta 2 jajka ugotowane na twardo 4 liście sałaty 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody sól pieprz 2 łyżki oleju 125 g marynowanych pieczarek szczypiorek Sposób wykonania: Rybę pokroić na mniejsze kawałki. Jajka obrać i pokroić w kostkę a sałatą wyłożyć dno salaterki. Następnie sok z cytryny wymieszać z…