Składniki: 3-4 płaty śledziowe pokrojone w kawałki 300 g śmietany 22% cebula 2 winne jabłka tarty chrzan ze słoiczka pieprz, sól, sok z cytryny Sposób wykonania: Do śmietany dodać starte na tarce jabłka, posiekaną cebulę oraz chrzan. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na duże kawałki i zalać śmietaną.…
Tag: ryba
Listy
Pieczony karp w śmietanie
by Weronika Bałazy • • 0 Comments
Składniki: 1 kg karpia 40 g tłuszczu 1/8 l śmietany 80 g chrzanu sól cukier 3 łyżeczki octu3% Sposób wykonania: Karpia oczyścić po czym skropić octem i oprószyć solą. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać go roztopionym tłuszczem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50 minut. W trakcie pieczenia polewać powstałym sosem. Gdy karp…
Listy
Duszony sum w wywrze jarzynowym
by Paulina Kordys • • 0 Comments
Składniki: 1 kg suma 50 g cebuli 100 g włoszczyzny 30 g mąki 1/8 l śmietany sól 2 łyżki natka pietruszki cytryna Sposób wykonania: Włoszczyznę obrać i pokroić na mniejsze kawałki, zalać 1 litem wody i ugotować wywar. Wówczas go przecedzić i doprawić do smaku solą. Następnie sum odfiletować i pokroić na mniejsze kawałki, które…
Listy
Rybna sałatka z jajkiem
by Marzena Stec • • 0 Comments
Składniki: 200 g wędzonego halibuta 2 jajka ugotowane na twardo 4 liście sałaty 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody sól pieprz 2 łyżki oleju 125 g marynowanych pieczarek szczypiorek Sposób wykonania: Rybę pokroić na mniejsze kawałki. Jajka obrać i pokroić w kostkę a sałatą wyłożyć dno salaterki. Następnie sok z cytryny wymieszać z…
Listy
Filet z flądry zapiekany z serem
by Katarzyna Wilk • • 0 Comments
Składniki: 500 g filetów z flądry 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki soli 2 cebule 3 łyżki masła 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 jajka 2 łyżki tartej bułki 50 g żółtego sera Sposób wykonania: Filety skropić sokiem z cytryny po czym obtoczyć w roztrzepanym jajku a potem w bułce tartej. Ułożyć je w…