Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ryb

Świeże śledzie w sosie greckim

Składniki: 1 kg świeżych śledzi sól 4 łyżki oleju 4 łyżki mąki Sos: 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 3 cebule 3 łyżki oleju 1 puszka przecieru pomidorowego 4 listki laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego sól szczypta cukru 1 łyżeczka ostrej papryki Sposób przyrządzania: Śledzie wypatroszyć, opłukać, posolić, odstawić na 20 min. Jarzyny oczyścić,…

Filet z sandacza w boczku grillowany

Składniki: ½ kg filetu z sandacza lub innej ryby boczek wędzony w plastrach sok z cytryny sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Filet z ryby pokroić na kawałki o szerokości 2-3 cm, skropić sokiem z cytryny, przyprawić. Każdy kawałek nabić na szpadkę do szaszłyków, dokładnie owinąć plasterkami boczku. Piec na dobrze nagrzanym grillu kilkakrotnie obracając.

„Ryba maślana” ???

Ryba maślana to handlowe określenie używane w odniesieniu do kilku różnych gatunków ryb importowanych. Wbrew zapewnieniom producentów nie jest jednoznacznym odpowiednikiem angielskiej nazwy butterfish, gdyż ta jest stosowana głównie do ryb z gatunków: Pepritus triacantbus (ang. american butterfish); Stromateus fiatola (pl. żuwak fiatola, ang. butterfish), Odax pullus (ang. greenbone, butterfish) i Anoplopoma fimbria (pl. anoplopoma,…