Składniki: 1 szkl czerwonego wytrawnego wina 1/3 szkl cukru 5 dag rodzynków 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ½ szkl wody szczypta cynamonu 1 łyżeczka startej skórki z cytryny Sposób wykonania: Do rondelka wlać wino. Dodać skórkę z cytryny, cynamon oraz cukier. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Wówczas dodać mąkę wymieszaną z wodą i cały czas mieszając…
Tag: rodzynki
Porady i Ciekawostki
Zupa z chleba z rodzynkami i miodem
by Aneta Waligóra • • 0 Comments
Składniki: 20 dag razowego chleba 10 dag rodzynków 1 łyżka dżemu z żurawin 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny szczypta mielonego cynamonu sól cukier Sposób wykonania: Rodzynki zalać letnią przegotowaną wodą i odstawić na 30 minut. W między czasie chleb pokroić w kostkę i zarumienić w rozgrzanym piekarniku. Wówczas zalać je litrem wrzątku…
Porady i Ciekawostki
Sos szary z bakaliami Anety
by Aneta Baron • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki kilka suszonych śliwek 5 dag migdałów 5 dag rodzynków 4 goździki 4 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 cytryna 3 dag piernika 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka cukru sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle zarumienić mąkę, którą rozprowadzić zimnym…
Porady i Ciekawostki
Sos słodko-kwaśny z rodzynkami
by Adrianna Rybacka • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 5 dag rodzynków ½ cytryny sól pieprz cukier Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę. Gdy się zarumieni rozprowadzić ją bulionem. Następnie dodać rodzynki, wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz cukrem. Doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz pieprzem. Do…
Porady i Ciekawostki
Sałatka ze szpinaku i wątróbki
by Maria Kornacka • • 0 Comments
Składniki: ½ kg świeżego szpinaku ½ kg kurzych wątróbek 3 łyżki masła 1 cebula 2 łyżki rodzynków 1 kieliszek koniaku sól pieprz Sposób wykonania: Szpinak opłukać pod bieżącą wodą po czym porwać go na mniejsze kawałki. Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć pokrojone wątróbki. Pod koniec smażenia wlewając koniak. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem po…