Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: rodzynki

Mostek cielęcy nadziewany śliwkami i rodzynkami

Składniki: 1 mostek cielęcy 3 łyżki masła ½ szkl rodzynek ½ szkl suszonych śliwek 1 szkl mleka bułka kajzerka sól pieprz Sposób wykonania: Rodzynki oraz śliwki namoczyć w wodzie. Natomiast bułkę namoczyć w mleku. Wówczas odcisnąć ją z namiaru mleka, dodać odcedzone śliwki i rodzynki. Całość dokładnie wymieszać. Następnie oddzielić mięso od żeber, nie przecinając …

Chutney morelowy

Składniki: 1 kg moreli 1 cytryna 3 ząbki czosnku garść rodzynków 1 łyżka pokrojonego korzenia imbiru cukier sól pieprz Sposób wykonania: Umyte morele przekroić na połówki usuwając pestki. Przełożyć je do garnka, podlać odrobiną wody i gotować pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie dodać sok i skórkę z cytryny, rodzynki, przeciśnięte przez praskę…

Chutney jabłkowy z rodzynkami

Składniki: ½ kg jabłek 1 cebula pomarańcza 5 dag rodzynków ½ papryczki chili 10 dag cukru 1 łyżka musztardy francuskiej z gorczycą ½ szkl octu jabłkowego sól pieprz imbir Sposób wykonania: Pomarańcze i jabłka obrać po czym pokroić na mniejsze kawałki usuwając pestki. Wrzucić do garnka, dodając jeszcze posiekaną cebulę oraz ocet jabłkowy. Trzymać na…

Modra kapusta z jabłkami i rodzynkami

Składniki: ½ kg czerwonej kapusty 1 winne jabłko garść rodzynków 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu sól pieprz Sposób wykonania: Kapustę obrać z zewnętrznych liści po czym drobno ją poszatkować. Następnie na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę, wówczas dodać do niej kapustę. Podlać odrobiną gorącej wody…

Bakalie w rumie Wandy

Składniki: garść suszonych fig garść rodzynków garść suszonych moreli garść  suszonych śliwek 1 cytryna ½ l rumu ½ szkl cukru 2 torebki herbaty Earl Grey Sposób wykonania: Opłukane bakalie przełożyć do miski i zalać zaparzona herbatą, tak aby całe były nią przykryte. Dodać jeszcze sok oraz pokrojoną skórkę z cytryny. Tak przygotowane bakalie odstawić na…