Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bakalie w rumie Wandy

Składniki:

  • garść suszonych fig
  • garść rodzynków
  • garść suszonych moreli
  • garść  suszonych śliwek
  • 1 cytryna
  • ½ l rumu
  • ½ szkl cukru
  • 2 torebki herbaty Earl Grey

Sposób wykonania:
Opłukane bakalie przełożyć do miski i zalać zaparzona herbatą, tak aby całe były nią przykryte.
Dodać jeszcze sok oraz pokrojoną skórkę z cytryny.
Tak przygotowane bakalie odstawić na całą noc.
Następnego dnia odcedzić bakalie i przełożyć je do  wyparzonych słoików.
Następnie cukier wsypać do rondelka i zalać go ½ szkl wody.
Gotować na małym ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop.
Wówczas zdjąć syrop z ognia i wymieszać razem z rumem.
Zalewać zalać bakalie i słoiki szczelnie zakręcić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *