Składniki:
- 10 dag dowolnego gotowanego mięsa
- 10 dag wędzonej szynki
- 2 jajka
- 4 szkl kwasu chlebowego
- 2 ogórki
- 1 łyżeczka musztardy
- ¾ szkl śmietany
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
Mięso oraz wędzonkę pokroić w kostkę.
Dodać do nich obrane ogórki pokrojone w paski, oraz posiekany szczypiorek roztarty z solą.
Następnie jajka ugotować na twardo.
Oddzielić żółtka od białek po czym żółtka roztrzepać razem z musztardą, połową śmietany i kwasem chlebowym.
Dodać wędzonkę, mięso, ogórki oraz posiekane białka.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem , ewentualnie cukrem.
Przed podaniem udekorować kleksem z bitej śmietany.