Składniki: 25 dag mielonej cielęciny 1 łyżka bułki tartej białko ½ cebuli ½ l bulionu serek topiony łyżka rodzynek 2 łyżeczki natki pietruszki zioła prowansalskie Sposób wykonania: Do mięsa dodać posiekaną cebulę i natkę pietruszki , bułkę tartą oraz białko. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Z powstałej masy uformować pulpety. Następnie bulion doprowadzić…
Tag: pulpety
Wieprzowina
Pulpeciki na ananasie przykryte serem
by Natalia Rejman • • 0 Comments
Składniki: plastry ananasa plastry żółtego sera ½ kg mięsa mielonego mięsa sól pieprz jajko mąka bułka tarta Sposób wykonania: Do mięsa wbić jajko i dodać bułkę tartą. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Uformować pulpety, które obtoczyć w mace i gotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić pulpety i każdy położyć na plasterku…
Zupy
Zupa z pulpetami
by Marzena Szczypka • • 0 Comments
Składniki: 3 kostki rosołowe 2 cebule 1 listek laurowy 50 dag mielonego mięsa 1 czerwona papryka 3 ząbki czosnku ½ puszki kukurydzy ½ puszki czerwonej fasoli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka majeranku Sposób wykonania: Cebule posiekać i zeszklić ma rozgrzanej oliwie po czym wrzucić ja do wrzącego bulionu razem z listkiem laurowym. Następnie do…
Sojowe
Pulpety sojowe w sosie
by Joanna Caputa • • 0 Comments
Składniki: 1 op. mielonych kotletów sojowych 1 szkl. wody 1 łyżka oleju ½ l bulionu 1 łyżka mąki 1 pęczek koperku 150 ml śmietany sól pieprz Sposób wykonania: Kotlety zalać wodą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać olej i dokładnie wymieszać. Z powstałej masy uformować pulpety, które obtoczyć w mące po czym…
Wieprzowina
Pulpety w sosie węgierskim
by Kinga Maciejak • • 0 Comments
Składniki: 500 g mieszanego mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko bułka tarta sól pieprz papryka mielona czosnek granulowany olej 1 słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, pieczarki, papryka) 1 łyżka margaryny 2 łyżki mąki 1 łyżeczka bulionu instant Sposób wykonania: Do mięsa wbić jajko i dodać bułkę tartą oraz posiekaną cebulę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do…