Składniki: 4 pstrągi 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu 2 łyżki białego wytrawnego wina 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki masła 1 jajko sól pieprz Sposób wykonania: Oliwę wymieszać z winem oraz octem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i powstałą marynatą zalać pstrągi ułożyć w płaskim naczyniu. Wstawić pod przykryciem do…
Tag: pstrągi
Listy
Pstrągi po wiedeńsku
by Magda • • 0 Comments
Składniki: 4 pstrągi 30 g masła 100 g cebuli ½ szkl białego wytrawnego wina 60 g marchwi 60 g pietruszki 30 g selera ½ cytryny parę ziaren pieprzu i ziela angielskiego sól Sposób wykonania: Obrane warzywa pokroić w kostkę po czym zalać 5 szklankami wody i gotować 1 minut. Po tym czasie dodać sprawione i…
Listy
Pstrągi z migdałami i pomidorami
by Lola • • 0 Comments
Składniki: 4 pstrągi 1 szkl mleka 3 łyżki mąki 3 łyżki oleju 3 łyżki masła 40 g migdałów 1 cytryna 2 pomidory natka pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Wypatroszone pstrągi oprószyć solą po czym zalać je mlekiem i odstawić na 15 minut. Po tym czasie ryby odsączyć i obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju…
Listy
Pstrągi w plastrach boczku Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 8 oczyszczonych pstrągów 7 łyżek oleju 2 cytryny 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 24 plastry wędzonego boczku pieprz, sól do smaku Sposób przyrządzenia: Pstrągi opłukać i osuszyć, posmarować olejem, oprószyć solą i pieprzem. Cytryny sparzyć, pokroić w ćwiartki. Do środka każdej ryby włożyć po szczypcie rozmarynu i tymianku, oraz ćwiartce cytryny. Ryby owinąć…