Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: pstrąg

Pstrąg z warzywami

Składniki: 1 cebula 1 marchewka 1 cytryna 2 listki laurowe 125 ml wytrawnego białego wina 4 pstrągi 1 łyżka soli ¼ pęczka natki pietruszki Sposób wykonania: Cebulę, marchewkę oraz cytrynę pokroić po czym wrzucić do 2 litrów osolonej wody. Wrzucić jeszcze listek laurowy oraz wlać wino. Gotować około 30 minut. W między czasie dokładnie oczyścić…

Pstrąg duszony w winie

Składniki: 1 duży sprawiony i oskórowany pstrąg kilka posiekanych piórek zielonej cebulki 1,5  szklanki białego wytrawnego wina estragon do smaku cytryna pokrojona w plastry sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Przyprawionego wcześniej pstrąga ułożyć w płytkim naczyniu żaroodpornym, podlać winem, obsypać cebulką i estragonem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni  C i piec często…

Pstrąg wędzony z makaronem

Składniki: 400 g szerokiego makaronu 1 łyżka oliwy 2 ząbki czosnku 4 szalotki 3 pomidory ½ szkl. białego wina 2 łyżki przyprawy cytrynowo-pieprzowej 200 g pstrąga wędzonego 1 łyżka posiekanego koperku Sposób wykonania: Makaron zalać osoloną wodą i gotować około 10 minut. W między czasie na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekane szalotki oraz czosnek, wówczas dodać…

Pstrąg w sosie z tokaju

Składniki: 800 g filetów z pstrąga 200 ml słodkiego tokaju szamordoni 2 łyżki masła kilkanaście świeżych listków estragonu sok z ½ cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Pstrąga oprószyć solą oraz pieprzem po czym obsmażyć go na 1 łyżce rozgrzanego masła. Następnie rybę wyjąć a na tą sama patelnię wlać wino i dodać posiekany estragon. Trzymać…

Pstrąg pieczony z sosem winnym

Składniki: 4 filety pstrąga 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka mięty 1 łyżeczka bazylii 1 cytryna 20 dag wiśni ½ łyżeczki cukru 100 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka masła sól biały pieprz Sposób wykonania: Z foli aluminiowej wyciąć 4 prostokąty, każdy z nich posmarować olejem i ułożyć na nich kawałek ryby. Oprószyć ją solą, pieprzem,…