Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przetwory

Octowe ogórki Uli

Składniki: 1 kg ogórków 1 łyżka soli 2 łyżki cukru ½ szkl octu 10% kilka ząbków czosnku koper kawałek korzenia chrzanu kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu ½ łyżeczki gorczycy 2 listki laurowe Sposób wykonania: Umyte ogórki ułożyć w wyparzonych słoikach. Do każdego słoja wrzucić ząbek czosnku, kilka ziarenek gorczycy, gałązkę koperku i obrane…

Marynowane morele z brandy

Składniki: 1 kg moreli 1 czerwona cebula 2 łyżki posiekanych listków szałwii 2 ząbki czosnku 5 dag cukru szczypta soli 1 kieliszek brandy Sposób wykonania: Umyte morele pokroić na mniejsze kawałki, usuwając pestki. Następnie drobno posiekać cebulę oraz czosnek i dodać do moreli. Dodać jeszcze posiekaną szałwię, cukier oraz szczyptę soli. Dusić na małym ogniu…

Morele w marynacie

Składniki: 1 kg moreli 2 szkl cukru 1 szkl 6 % octu kilka goździków kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego Sposób wykonania: Do rondelka wlać szklankę wody i 2 szkl cukru, gotować na małym ogniu aż cukier się rozpuści i powstanie gęsty syrop. Wówczas włożyć do niego umyte i pokrojone na cząstki morele. Doprowadzić…

Dynia z gruszką i pomidorem

Składniki: 1 kg dyni 20 dag cukru 1 szkl octu winnego 2 pomarańczowe pomidory 2 gruszki 2 cytryny mała papryczka chili szczypta pieprzu szczypta soli 1 łyżeczka posiekanego imbiru Sposób wykonania: Umytą dynię obrać ze skórki, pokroić w kostkę usuwając pestki. Cytryny sparzyć wrzątkiem, pokroić na plasterki, również usuwając pestki. Gruszki i pomidory obrać i…