Składniki: ½ kg jarzębiny ¼ kg cukru ½ kg jabłek ½ kg gruszek 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki brandy 1 op środka żelującego Sposób wykonania: Jarzębinę dokładnie oczyścić po czym wstawić do zamrażalnika na 2 godziny. Po tym czasie przełożyć ją do garnka, podlać odrobiną wody. Zasypać je cukrem i dusić do miękkości…
Tag: przetwory
Porady i Ciekawostki
Ogórki w sosie musztardowym
by Natasza Pałka • • 0 Comments
Składniki: 2 kg ogórków 1 l wody 1 szkl octu 5 łyżeczek soli 30 dag cukru 3 łyżki musztardy Sposób wykonania: Ogórki powinny być dość duże. Dokładnie je umyć, obrać i przekroić wzdłużna cztery części. Przełożyć je do wyparzonych słoików. Następnie do garnka wlać 1 l wody oraz ocet. Dodać sól oraz cukier i całość…
Porady i Ciekawostki
Marchew w marynacie
by Ewa Nowak • • 0 Comments
Składniki: 1 kg marchewki 1 pomarańcza 1 łyżka kaprów 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 szkl octu winnego 2 szkl oliwy z oliwek Sposób wykonania: Do rondelka wlać 1 szklankę wody oraz ocet winny. Dodać cukier oraz sól i całość zagotować. Wówczas włożyć obraną, pokrojoną na plastry marchewkę. Wrzucić jeszcze skórkę z cytryny i…
Porady i Ciekawostki
Kapary w marynacie
by Marcin Dela • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Dynia z gruszkami marynowane
by Renata Pacia • • 0 Comments
Składniki: ½ kg gruszek ½ kg dyni 1 szkl octu winnego 1 szkl cukru kilka goździków szczypta imbiru ½ cytryny Sposób wykonania: Do rondelka wlać szklankę wody i octu. Dodać goździki, imbir, cukier oraz skórkę z cytryny. Doprowadzić do wrzenia. W między czasie obrać gruszki, pokroić na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne. Włożyć je gotującej…