Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przetwory domowe

Ogórki małosolne Marzeny

Składniki: 1 kg. średniej wielkości ogórków gruntowych kilka ząbków czosnku gałązki kopru sól Sposób przyrządzenia: Ogórki umyć, koper opłukać , ząbki czosnku obrać. Z litra gorącej wody i łyżki soli przygotować zalewę. Ogórki ułożyć ścisło w szklanym słoju lub naczyniu kamionkowym. Dodać rozgniecione ząbki czosnku i gałązki kopru. Zalać chłodną zalewą tak, by przykryła ogórki.…

Bimber doskonały, czyli jak to robią nasi sąsiedzi 1

Tekst został zamieszczony jedynie w celach informacyjno poglądowych, nie ma na celu promowania picia alkoholu ani innych form łamania prawa RP . Lekturę rozpocznij od przeczytania tego postu Bimber kojarzy nam się z ordynarnym, mocno „pachnącym” drożdżami trunkiem. Wcale tak być nie musi. Stosując poniższe rady uzyskamy znacznie lepszy alkohol Samogon w 2 godziny Składniki:…

Domowe suszone pomidory

Składniki: 1.5 kg niedużych pomidorów 2 łyżki oliwy ½ łyżeczki suszonej bazylii ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki mielonego pieprzu Sposób przyrządzenia: Pomidory przekroić na połowę (większe w plastry) wyciąć szypułkę, łyżeczką usunąć gniazda nasienne. W misce wymieszać tak przygotowane pomidory z reszt ą składników. Piekarnik nagrzać do 130 stopni C, pomidory rozłożyć na siatce i…

Dynia w korzennej pikantnej marynacie

Składniki: 30 dkg miąższu dyni 1 szklanka octu jabłkowego 1,5 szklanki soku jabłkowego kawałek skórki z cytryny 2 gwiazdki anyżu 6 goździków 3 papryczki chili 2 łyżki cukru 1 łyżka soli Sposób przyrządzenia: Miąższ dyni pokroić w grubą kostkę. Skórkę cytryny dokładnie oczyścić z białej włókniny, pokroić w paseczki. W rondlu wymieszać wszystkie składniki marynaty,…