Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przetwory domowe

Dżem porzeczkowy Ilony

Składniki: porzeczki czarne 2 kg cukier 2 szklanki Sposób przyrządzenia: Porzeczki należy obrać z łodyżek, dokładnie umyć pod bieżącą wodą, pozostawić do odcieknięcia, przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Owoce należy lekko zmiażdżyć i odstawić na kilka godzin, żeby zmiękły. Po tym czasie należy je prażyć w garnku przez około 30 minut, następnie przekładać gorące…

Papryka w occie

Składniki papryka 4 kg ocet 1 litr ziele angielskie kilka ziaren gorczyca kilka ziaren liść laurowy kilka sztuk cebula 1 sztuka Sposób przyrządzenia Zalewę należy zagotować z cebulą. Wyjąć z niej cebulę. Pokrojoną paprykę parzyć we wrzątku przez 4 minuty. Odcedzić, włożyć do słoika. Zalać zalewą. Dodać 1 łyżeczkę oleju do każdego słoika. Pasteryzować przez…

Dżem truskawkowy Ilony

Składniki truskawki 1 kg cukier żelujący 1 kg cukier 0,5 kg woda 0,5 szklanki Sposób przyrządzenia Truskawki należy pozbawić szypułek, dokładnie umyć pod bieżącą wodą i wrzucić do garnka, podlać niewielką ilością wody. Po rozgotowaniu się truskawek należy dodać cukier i cukier żelujący, wszystko dokładnie wymieszać. Gotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Tak przygotowany, gorący…

Kompot z wiśni Ilony

Składniki owoce wiśni 2 kg woda 1,5 litra cukier 5 łyżek Sposób przyrządzenia Wiśnie należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, następnie włożyć do słoików, tak, aby do wierzchu zostało około 2 cm. Wodę połączyć z cukrem i dokładnie wymieszać. Zalać powstałą mieszanką wiśnie w słoikach, dokładnie zakręcić. Tak przygotowane przetwory należy pasteryzować w garnku około…