Składniki: 1 kg kabaczka 25 dkg małych pieczarek 2 czerwone papryki 3 średnie cebule 4 średnie pomidory 4-5 ząbków czosnku gałązka tymianku sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia: Kabaczki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Papryk umyć ,usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Pieczarki oczyścić i razem z obraną…
Tag: przetwory domowe
Listy
Babcine ogórki przepis Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 7 kg ogórków młoda nieduża marchewka czosnek i koper wg/ uznania listek laurowy, ziele angielskie, gorczyca Zalewa: ¾ litra octu 2 ½ litra wody 1 ½ szklanki cukru ¼ szklanki soli Sposób przyrządzenia: Do wyparzonych słoiczków włożyć, listek laurowy, ziele angielskie, czosnek, koper, gorczycę i dokładnie umyte ogórki. Z podanych składników przygotować zalewę, zagotować…
Listy
Kolorowy warzywny słoik na zimę Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 2 czerwone papryki 2 zielone papryki 2 żółte papryki ½ kg cebuli 1 kg ogórków 1 kalafior 8 ząbków czosnku ½ kg żółtej fasolki szparagowej Zalewa: 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 1 ½ litra wody 2 ½ łyżki soli przyprawa do ogórków konserwowych Sposób przyrządzenia: Do wyparzonych słoików układać warstwami plastry marchewki, ogórka,…
Listy
Cukinia w sosie pomidorowym- Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 2 duże cukinie około 3-4 kg 1 ½ kg cebuli 1 ½ szklanki octu 1 ½ kg czerwonej papryki 4 słoiczki koncentratu pomidorowego sól, papryka mielona słodka, papryka mielona ostra przyprawa curry, bazylia i przyprawa do spaghetti / po 1 łyżce / ½ szklanki cukru Zalewa: ¾ szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Cukinię, paprykę umyć,…
Listy
Buraczki na zimę-Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 3 kg buraczków 8 łyżek cukru 15 łyżek octu 3 płaskie łyżki soli Sposób przyrządzenia: Buraczki dokładnie umyć i w garnku zagotować ,aż do miękkości, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, doprawić do smaku solą, cukrem i octem , delikatnie wymieszać i przełożyć do wyparzonych słoiczków, pasteryzować około 10 minut.