Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przetwory domowe

Dżem z płatków różanych

Składniki: ½ kg płatków dzikiej róży ½ kg cukru 1 cytryna Sposób wykonania; Płatki róż skropić sokiem z  cytryny i zasypać szklanką cukru. Wówczas całość dokładnie utrzeć. Z reszty cukru i ½ szkl wody ugotować syrop po czym gdy jest jeszcze gorący włożyć masę z różaną. Dokładnie wymieszać i trzymać na małym ogniu cały czas…

Przecier paprykowy

Składniki: 1 kg papryki czerwonej 1 szkl cukru 2 cytryny 1 łyżka soli Sposób wykonania: Paprykę pokroić na małe kawałki po czym wrzucić ją do rondelka. Zasypać cukrem i dusić na małym ogniu. Gdy papryka będzie już prawie miękka dodać sok z cytryny. Gdy przecier stanie się gęsty, doprawić do smaku solą i przełożyć do…

Botwinka pasteryzowana

Składniki: 1 kg botwinki po kilka gałązek kopru i szczypiorku pół łyżeczki kwasku cytrynowego łyżeczka cukru łyżeczka soli Sposób wykonania: Botwinkę i zieleninę posiekać. Dodać przyprawy i delikatnie podgrzać na małym ogniu. Następnie przełożyć do słoików i pasteryzować godzinę.

Czosnkowa receptura na zimę- Iwony

Składniki: 1 ¼ litra wódki 2 główki czosnku 2 cytryny ½ litra płynnego miodu Sposób przyrządzenia: Czosnek obrać i ząbki pokroić w cienkie  paseczki, cytrynę  sparzyć i pokroić  w ósemki, zalać wódką i miodem i odstawić na 3 tygodnie. Po tym czasie przefiltrować i zlać do czystych butelek i odstawić na 3 miesiące. Doskonałe lekarstwo…