Składniki: 1 kg rydzów 1 szkl oliwy z oliwek Sposób wykonania: Do garnka wlać oliwę i rozgrzać ją na małym ogniu. Wówczas włożyć do niej oczyszczone grzyby. Dusić na małym ogniu aż tłuszcz stanie się przejrzysty. Przełożyć je do słoików i zalać oliwą z gotowania. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut. Przechowywać w…
Tag: przetwory domowe
Porady i Ciekawostki
Bakłażan, pomidory i papryka w słoiku
by Mateusz Radwański • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Ogórki w sosie musztardowym
by Natasza Pałka • • 0 Comments
Składniki: 2 kg ogórków 1 l wody 1 szkl octu 5 łyżeczek soli 30 dag cukru 3 łyżki musztardy Sposób wykonania: Ogórki powinny być dość duże. Dokładnie je umyć, obrać i przekroić wzdłużna cztery części. Przełożyć je do wyparzonych słoików. Następnie do garnka wlać 1 l wody oraz ocet. Dodać sól oraz cukier i całość…
Porady i Ciekawostki
Marchew w marynacie
by Ewa Nowak • • 0 Comments
Składniki: 1 kg marchewki 1 pomarańcza 1 łyżka kaprów 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 szkl octu winnego 2 szkl oliwy z oliwek Sposób wykonania: Do rondelka wlać 1 szklankę wody oraz ocet winny. Dodać cukier oraz sól i całość zagotować. Wówczas włożyć obraną, pokrojoną na plastry marchewkę. Wrzucić jeszcze skórkę z cytryny i…



