Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepisy

Nalewka z jarzębiny

Składniki: 1 kg owoców jarzębiny 1/2 l spirytusu 2 szklanki przegotowanej wody 1/2 kg cukru sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny Sposób przyrządzenia: Dobrze przemarznięte owoce jarzębiny, aby pozbyć się goryczki sparzyć na sicie wrzątkiem i osuszyć. Zasypać w słoju cukrem, dodać sok z 1 cytryny i zalać spirytusem rozcieńczonym…

Sałatka z białej kapusty kiszona

Składniki: biała kapusta sól, pieprz marchewka papryczki ostre nasiona fenkułu włoskiego Sposób przyrządzenia: Przygotować wszystkie składniki sałatki.Obraną marchewkę zetrzeć na tarce w taki sposób aby powstały długie słomki. Kapustę podzielić na ćwiartki, usunąć głąb, każdą część przekroić na połowę. W wyparzonym dużym słoju układać warstwami wszystkie składniki sałatki. Ubijać tłuczkiem do ziemniaków tak aby usunąć…

Nalewka neapolitańska

Składniki: 1 kg zielonych orzechów włoskich 1  litr wódki czystej 1 szklanka płatków dzikiej róży 5 pokrojonych owoców dzikiej róży 1 przekrojona wzdłuż laska wanilii 3 goździki ½ laski cynamonu 1 szklanka cukru 1 szklanka wody Sposób przyrządzenia: Zielone orzech włoskie umyć, rozkroić na połowę, ułożyć w czystym słoju. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem cukru…

Nalewka piołunowa

Składniki: ½ litra wódki czystej 2 łyżeczki suszonego piołunu 2 łyżeczki pestek biedrzyńca ½ łyżeczki owoców kopru włoskiego ½ łyżeczki rozkruszonych ziaren kolendry 2 łyżeczki korzenia anżeliki Sposób przyrządzenia: Pokruszone ziele piołunu zalewamy wódką i odstawiamy na 48 godzin. Po tym czasie nalew należy przefiltrować. Dodać pozostałe składniki i odstawić na 1 miesiąc. Przefiltrować, rozlać…