Składniki: 10 dkg suszonych moreli bez pestek 4 łyżki cukru 50 ml wina Muskat 1 szklanka wody Sposób przyrządzenia: Morele dokładnie wypłukać. W rondlu zalać morele wody, gotować aż będą dostatecznie miękkie aby je przetrzeć przez sito. Do przetartych moreli dodać szklankę wody, cukier, wino, gotować 5 minut mieszając i mamy pyszny sos.
Tag: przepis
Listy
Sos waniliowy Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1,5 szklanki mleka 2 jajka ½ szklanki cukru ½ opakowania cukru waniliowego 1 łyżeczka mąki Sposób przyrządzenia: Jajka, cukier, cukier waniliowy i mąkę zmiksować. Mleko podgrzać w małym rondlu, dodać zmiksowane jajka z dodatkami, mieszając podgrzewać aż sos zacznie wrzeć i zgęstnieje.
Listy
Adżika Gruzińska zielona
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg suchych czerwonych papryczek chili 5 dkg nasion kolendry 10 dkg khmeli sunęli szczypta mielonego cynamonu 20 dkg orzechów włoskich 30 dkg soli morskiej 30 dkg czosnku Sposób przyrządzenia: Pozbawione końcówek (szypułek) papryczki zalać zimną wodą i odstawić na 60 minut, odcedzić. Dodać pozostałe składniki i 3 krotnie zmielić w maszynce do mięsa,…
Listy
Adżika z przyprawą khmeli suneli
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg khmeli sunęli 10 dkg czosnku 10 dkg nasion kolendry 10 dkg mielonego kopru 1 szklanka białego octu winnego Sposób przyrządzenia: Paprykę umyć, oczyścić ze zbędnych części (nasion z papryki nie usuwać). Czosnek obrać. Zemleć w maszynce do mięsa. W rondlu wymieszać zmielone warzywa z pozostałymi składnikami. Przełożyć do sterylnych słoików, szczelnie zamknąć.…
Listy
Adżika z chrzanem
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 5 kg pomidorów 1 kg słodkiej papryki 50 dkg tartego chrzanu 30 dkg czosnku 5 papryczek chili 2 szklanki octu 2 szklanki cukru 1 szklanka soli Sposób przyrządzenia: Pomidory i paprykę umyć, oczyścić ze zbędnych części (nasion z papryki nie usuwać). Czosnek obrać. Zemleć w maszynce do mięsa. W rondlu wymieszać zmielone warzywa z…