Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepis

Adżika z chrzanem

Składniki: 5 kg pomidorów 1 kg czerwonej papryki 5 papryczek chili 30 dkg czosnku 50 dkg tartego chrzanu 1 szklanka soli 2 szklanki octu Sposób przyrządzenia: Pomidory i paprykę umyć, oczyścić ze zbędnych części (nasion z papryki nie usuwać). Czosnek obrać. Zemleć w maszynce do mięsa. W rondlu wymieszać zmielone warzywa z pozostałymi składnikami, doprowadzić…

Adżika kaukaski przysmak

Adżika niepodzielnie króluje w  kuchni kaukaskiej. Ta znakomita pasta przyprawowa jest składnikiem wielu dań kuchni gruzińskiej czy abchaskiej, a sam w sobie stanowi nieodzowny dodatek do wszelkiego rodzaju zup, sosów czy mięs. Adżika to pikantna pasta z papryki, pomidorów, czosnku i innych regionalnych dodatków. Każda gruzińska gospodyni ma własny sposób jej przyrządzania. W Abchazji spożywanie…

Domowe przepisy: Przyprawa do dań z wieprzowiny

Składniki: 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżka suszonej cebuli 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka pieprz cayenne 1 łyżka czarnego pieprzu 2 łyżki soli 4 łyżki papryki mielonej 1 łyżeczka mielonego kminku Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Najlepszy do tego celu jest ceramiczny moździerz. Przechowywać w szczelnie zamykanym naczyniu.