Składniki: 25 dag kości 25 dag włoszczyzny 30 dag białej kapusty 5 dag cebuli szczypta kminku 2 szkl. śmietany 3 dag mąki 30 dag pomidorów sól Sposób wykonania: Z kości oraz włoszczyzny ugotować wywar. W między czasie kapustę poszatkować, dodać do niej posiekaną cebulę i kminek po czym zalać je małą ilością wody i ugotować.…
Tag: przepis na zupę
Zupy
Jogurtowa zupa
by Marzena • • 0 Comments
Zupy
Ekspresowa zupa marchewkowa
by Renata Kałużna • • 0 Comments
-300x200.jpg)
Składniki:
- 1 kg marchewki
- 750 ml (3 szklanki) rosołu warzywnego z kostki
- cebula
- łyżka oliwy
- łyżka świeżo startego imbiru
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- gęsta śmietana do dekoracji
.jpg)
Sposób wykonania:
Na patelni rozgrzewamy oliwę. cebulę obieramy, drobno siekamy i smażymy wraz z imbirem na oliwie około2 minut. Cebula powinna się tylko lekko zezłościć. Marchewkę obieramy, myjemy, osuszymy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Rosół zagotujemy. Do gotującego się rosołu dodajemy podsmażoną cebulę i startą Marchewkę gotujemy 20 min. na małym ogniu, aż marchewka będzie zupełnie miękka. Zupę miksujemy na gładki krem. Gdy jest za gęsta, rozcieńczamy rosołem lub wrzącą wodą. Przed podaniem doprawiamy wedle uznania, posypujemy kolendrom lub natką pietruszki i ozdabiamy kleksem śmietany.
Przepis nadesłany na konkurs ,,Pierogowy Konkurs Pychotka” Renata Kałużna
Zupy
Zupa wiśniowo- czereśniowa
by Dagmara • • 0 Comments
Składniki: ½ kg wiśni 20 dag czereśni 15 dag cukru 2 łyżeczki soku z cytryny goździk łyżeczka mąki ziemniaczanej 10 dag makaronu 4 łyżki śmietany sól listki mięty Sposób wykonania: Wydrylowane wiśnie i czereśnie zalać 4 szklankami wody. Dodać szczyptę soli, goździki oraz cukier i trzymać na ogniu około 10 minut. W między czasie …



