Składniki i sposób wykonania: 1/2 kg śledzi moczymy w mleku,płuczemy,osuszamy,kroimy w kosteczkę.2-3 cebule też w kosteczkę,15-20 dag korniszonów w zapałkę,2-3 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.Natkę pietruszki siekamy. Mieszamy 50 g oleju z 1 średnim słoiczkiem ketczupu łagodnego i małym słoiczkiem pikantnego,oraz 1 łyżeczką musztardy.Łączymy wszystko razem,odstawiamy na min.1 godzinę do przegryzienia.
Tag: przepis na zakąski
Zakąski
Śledzie cytrynowe
by klaufa • • 0 Comments
Składniki i sposób wykonania: Filety śledziowe moczymy w wodzie tak długo jak uznamy za konieczne. Osuszamy je i kroimy na kawałki. W słoiku układamy warstwami – liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, plasterek cytryny ze skórka parę plasterków cebuli, parę kawałków śledzi, posypujemy posiekanym koperkiem i powtarzamy warstwy aż do wyczerpania składników, co…
Zakąski
Śledź „pod pierzynką”
by Agastaga • • 0 Comments
Składniki: 25 dag solonych płatów śledziowych 3 średnie ziemniaki 1-2 cebule 2-3 marchewki 3 jajka średni słoik majonezu ewentualnie 1 jogurt (200ml) naturalny 25 dag żółtego sera zielona pietruszka Sposób przyrządzenia: Ziemniaki, marchew ugotować w mundurkach, jajka ugotować na twardo. Śledzie lekko odmoczyć i pokroić w kostkę. Układać warstwami od dołu: 3 ugotowane ziemniaki starte…
Zakąski
Śledź po góralsku
by Gaździna • • 0 Comments
Składniki: • 6 filetów śledziowych. • 3 cebule. • puszka koncentratu pomidorowego. • 20 dag. pieczarek. • olej, • sól, • cukier, • paryka słodka, • pieprz. Wykonanie: Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju. Pieczarki pokrój na plasterki, usmaż, połącz z cebulą, dodaj koncentrat, ew. trochę wody. Przypraw, podgrzewaj minutę, ostudź. Wymoczone wcześniej śledzie pokrój na…
Zakąski
Matjas z jabłkiem i borówką*
by marek • • 0 Comments
*Cykl – przepisy mistrzów. Składniki: (dla 5 osób) jabłko "szara reneta" – szt. 1 dżem z borówek – 1 łyżeczka matjas – 3 szt. cytryna – 1 szt. Sposób przyrządzenia: Jabłko obrać, wydrążyć środek, skropić, aby nie ściemniało. Matjasy przeciąć na pół. Jabłka pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. Matjasa wywinąć przez jabłko, doprawić…