Składniki:
- 25 dag solonych płatów śledziowych
- 3 średnie ziemniaki
- 1-2 cebule
- 2-3 marchewki
- 3 jajka
- średni słoik majonezu
- ewentualnie 1 jogurt (200ml) naturalny
- 25 dag żółtego sera
- zielona pietruszka
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki, marchew ugotować w mundurkach, jajka ugotować na twardo. Śledzie lekko odmoczyć i pokroić w kostkę. Układać warstwami od dołu: 3 ugotowane ziemniaki starte na grubej tarce, śledzie krojone w grubą kostkę, cebula drobno pokrojona, majonez pół słoika (można lekko "rozcieńczyć" jogurtem naturalnym), 2-3 ugotowane marchewki starte na grubej tarce, 3 ugotowane jajka też starte, lub drobno pokrojone, majonez pół słoika, posiekana zielenina (np. natka pietruszki), ser żółty starty na drobnej tarce.