Składniki: 450 g makaronu penne sól 250 g boczniaków 1 gałązka rozmarynu pieprz 80 g masła 75 g parmezanu 2 łyżki oleju rzepakowa ego Sposób wykonania: Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Po odcedzeniu gdy jest jeszcze gorący dodać do niego pokrojone boczniaki, masło, 2 łyżki wody po makaronie posiekany rozmaryn. Całość delikatnie przemieszać i…
Tag: przepis na makarony
Listy
Tagliatelle z sosem i kawałkami łososia
by Karolina Kolarz • • 0 Comments
Składniki: 400 g czarnego makaronu tagliatelle sól 3 gałązki koperku 500 ml śmietany 4 łyżki wermutu pieprz 400 g wędzonego łososia Sposób wykonania: Śmietanę wymieszać z koperkiem i wermutem po czym trzymać na małym ogniu aż sos stanie się gesty i aksamitny. Wówczas wyjąć koperek a sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wyjęty koperek…
Listy
Tagliatelle z grzybowym sosem
by Tomek Hennig • • 0 Comments
Składniki: 25 g suszonych smardzów 30 g masła 250 g śmietany 1 łyżka wina marsala sól pieprz sok z ½ cytryny 400 g tagliatelle Sposób wykonania: Smardze zalać wodą i moczyć około 30 minut. Po tym czasie większe pokroić na mniejsze kawałki a małe pozostawić w całości po czym dusić je na rozgrzanym maśle około…
Listy
Fusilli z sosem i węgorzem
by Adrianna Kawińska • • 0 Comments
Składniki: 1 pęczek trybuli 1 cebula 1 łyżka masła 25- ml śmietany sól pieprz 200 g wędzonego węgorza 300 g makaronu fusilli Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekana cebulę po czym wlać śmietanę i trzymać na małym ogni aż stanie się gęsta i aksamitna. Wówczas włożyć do sosu kawałki węgorza oraz listki trybuli. Delikatnie…
Listy
Fettuccine z płynnym sosem
by Radek Pietrzycki • • 0 Comments
Składniki: 100 g boczku 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 150 ml bulionu 1 łyżka natki pietruszki sól pieprz listki bazylii 400 g makaronu fettuccine 100 g startego sera Sposób wykonania: Na rozgrzanej oliwie przesmażyć boczek pokrojony w kostkę po czym dodać do niego posiekaną cebule i czosnek. Trzymać na ogniu…