Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przekąski

Papryka z parmezanem i parówka zapieczona w boczku Iwony

Składniki: 4 papryki (kolorowe) 8 parówek 16 plastrów wędzonego boczku sól, pieprz 8 łyżeczek parmezanu 2 łyżki majonezu Sposób przyrządzenia: Paprykę podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, przyprawić. Ser wymieszać z majonezem. Parówki obrać, podzielić na połówki. Każdą ćwiartkę papryki posmarować od wewnątrz masą serową, na niej ułożyć połówkę parówki, całość owinąć ciasno boczkiem i…

Słupki z melona w szynce parmeńskiej Iwony

Składniki: 1 dojrzały melon szynka parmeńska w plastrach Sposób przyrządzenia: Melon przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne, obrać ze skóry, a miąższ pokroić na słupki  o boku około 15 ml. Każdy słupek owinąć plastrem szynki, spiąć wykałaczką, posmarować dobrą oliwą i oprószyć grubo mielonym kolorowym pieprzem. Schłodzić lekko przed podaniem.

Przekąska z bakłażana Iwony

Składniki: 2 bakłażany 3 pomidory 2/3 szklanki tartego parmezanu 2 rozgniecione ząbki czosnku 6 łyżek majonezu 2 łyżki posiekanych drobno ulubionych ziół sól, pieprz oliwa Sposób przyrządzenia: Bakłażany umyć, osuszyć, pokroić w poprzek na plastry. Każdy plaster posolić i odłożyć na sito aby obsączyć  z wydzielającego się soku. Plastry osuszyć, przyprawić pieprzem i obsmażyć z…

Śledzie w karmelowej marynacie Iwony

Składniki: 50 dkg solonych filetów ze śledzi ½ łyżeczki nasion gorczycy ½ łyżeczki ziaren pieprzu 8 dkg brązowego cukru 1 szklanka octu winnego 1 posiekana cebula szalotka 4 listki laurowe Sposób przyrządzenia: Śledzie zalać zimną wodą i 2, 3 krotnie ją zmieniając moczyć aż uzyskają pożądany smak, odcedzić, osuszyć na papierowym ręczniku.  Każdy filet podzielić…

Śledzie marynowane w maślance Iwony

Składniki: 50 dkg filetów z solonych śledzi 1 łyżka posiekanego kopru kilka rozgniecionych nasion kolendry 1 łyżeczka rozgniecionych ziaren pieprzu ½ szklanki maślanki ½ szklanki wody sól, biały mielony pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Śledzie zalać zimną wodą i 2, 3 krotnie ją zmieniając moczyć aż uzyskają pożądany smak, odcedzić, osuszyć na papierowym ręczniku.  Maślankę…