
Składniki:
- tłuszcz do podsmażenia
Nadzienie:
- mięso ugotowane 1 kg
- czerstwa bułka 20 dag
- tłuszcz 10 dag
- cebula 10 dag
- jajka 1 sztuka
- sól
- pieprz
- słonina
Ciasto:
- mąka 90 dag
- jajka 7 sztuk
- mleko 750 ml
- woda 750 ml
- sól
- słonina

Składniki: mąka pszenna 25 dag miód 25 dag cukier puder 10 dag orzechy laskowe 5 dag jajka 3 sztuki otarta skórka z cytryny cynamon 1 łyżeczka kardamon 1 łyżeczka goździki zmielone 1/4 łyżeczki imbir 1/2 łyżeczki Sposób przyrządzenia: Miód należy stopić, przestudzić, cukier wraz z mąką należy przesiać na stolnicę. Dodać skórkę z cytryny, mielone…
Składniki: bagietka 1 sztuka masło 15 dag pieczarki 1,2 kg cebula 1 sztuka olej 10 dag sól pieprz natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Bagietkę należy pokroić na kromki( na ukos). Kromki bagietki należy pokroić masłem. Tak posmarowane kromki należy układać w brytfannie. Pieczarki po oczyszczeniu i umyciu należy pokroić w dość drobne plasterki i wrzucić na…
Składniki: bułka pszenna 25 dag masło 6 dag szynka 8 dag jajko 1 sztuka pomidor 1 sztuka ogórek kwaszony 1-2 sztuki sardynki puszkowane 3 dag pasta serowa gotowa 10 dag majonez 5 łyżek sałata zielona natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Bułkę należy pokroić w plastry i posmarować ją masłem. Szynkę należy pokroić w plasterki. Połowę z…
Składniki: 5 pęczków szczypioru 100 g słoniny 4 łyżki śmietany 500 g ziemniaków Sposób wykonania: Słoninę pokroić w kostkę, którą podsmażyć na patelnie, wówczas dodać do niej pokrojony szczypior. Całość wymieszać i trzymać na ogniu około 5minut. Po tym czasie dodać śmietanę i zagotować. Podawać do ziemniaków ugotowanych w mundurkach.