Składniki: 50 dkg odwłoków dużych krewetek 2 ząbki czosnku 2 rozkruszone suszone papryczki chili oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone krewetki polać oliwą i posypać rozkruszonymi papryczkami chili i drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C. Na blasze do pieczenia ułożyć krewetki i piec w piekarniku przez 8 minut.…
Tag: przekąska
Krewetki
Krewetki czosnkiem pachnące
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg dużych odwłoków krewetek ½ szklanki oliwy z oliwek 6 ząbków czosnku liść laurowy szczypta pieprzu kajenskiego sól natka kolendry cytryna do przybrania Sposób przyrządzenia: W dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać liść laurowy, pieprz kajeński, pokrojony czosnek. Smażyć na małym ogniu przez 2 minuty uważając aby czosnek się nie przypalił. Podnieść temperaturę oleju,…
Przekąski
Sandwicz z sardynkami konserwowymi
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 6 kromek białego chleba tostowego 1 puszka sardynek w oleju 6 oliwek konserwowanych 3 liście sałaty sok z cytryny pieprz masło majonez Sposób przyrządzenia: Kromki chleba tostowego ułożyć równo jedna na drugiej, za pomocą ostrego noża odkroić z nich skórki, każdą kromkę posmarować masłem. Sardynki odsączyć z oleju, drobno posiekać nożem, skropić sokiem z…
Przekąski
Sandwicz z rybą w oleju
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 6 kromek chleba z dodatkiem ziaren 1 puszka filetów śledziowych w oleju 3 plastry żółtego sera 1 zielony ogórek masło posiekana zielenina sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Filety śledziowe ostrożnie wyjąć z puszki, obsączyć dokładnie z oleju. Ogórka obrać ze skóry, pokroić w skośne plastry. Każdą kromkę chleba posmarować masłem, ułożyć na nich plastry sera,…
Przekąski
Faszerowana bagietka
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 1 bagietka lub bułka weck Farsz: 1 szklanka majonezu 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 zielony ogórek 1 papryka marynowana zielona cebulka, posiekany koperek lub szczypiorek do wyboru Sposób przyrządzenia: Obciąć końce bagietki. Pomagając sobie ostrym, długim nożem usunąć z niej część miąższu. Tuńczyka obsączyć z zalewy, rozdrobnić. Ogórka obrać, usunąć gniazda nasienne,…