Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przekąska

Słupki z melona w szynce parmeńskiej Iwony

Składniki: 1 dojrzały melon szynka parmeńska w plastrach Sposób przyrządzenia: Melon przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne, obrać ze skóry, a miąższ pokroić na słupki  o boku około 15 ml. Każdy słupek owinąć plastrem szynki, spiąć wykałaczką, posmarować dobrą oliwą i oprószyć grubo mielonym kolorowym pieprzem. Schłodzić lekko przed podaniem.

Przekąska z bakłażana Iwony

Składniki: 2 bakłażany 3 pomidory 2/3 szklanki tartego parmezanu 2 rozgniecione ząbki czosnku 6 łyżek majonezu 2 łyżki posiekanych drobno ulubionych ziół sól, pieprz oliwa Sposób przyrządzenia: Bakłażany umyć, osuszyć, pokroić w poprzek na plastry. Każdy plaster posolić i odłożyć na sito aby obsączyć  z wydzielającego się soku. Plastry osuszyć, przyprawić pieprzem i obsmażyć z…

Śledzie w karmelowej marynacie Iwony

Składniki: 50 dkg solonych filetów ze śledzi ½ łyżeczki nasion gorczycy ½ łyżeczki ziaren pieprzu 8 dkg brązowego cukru 1 szklanka octu winnego 1 posiekana cebula szalotka 4 listki laurowe Sposób przyrządzenia: Śledzie zalać zimną wodą i 2, 3 krotnie ją zmieniając moczyć aż uzyskają pożądany smak, odcedzić, osuszyć na papierowym ręczniku.  Każdy filet podzielić…

Śledzie marynowane w maślance Iwony

Składniki: 50 dkg filetów z solonych śledzi 1 łyżka posiekanego kopru kilka rozgniecionych nasion kolendry 1 łyżeczka rozgniecionych ziaren pieprzu ½ szklanki maślanki ½ szklanki wody sól, biały mielony pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Śledzie zalać zimną wodą i 2, 3 krotnie ją zmieniając moczyć aż uzyskają pożądany smak, odcedzić, osuszyć na papierowym ręczniku.  Maślankę…

Rolmopsy że śledzi z papryką i koncentratem pomidorowym Iwony

Składniki: 50 dkg solonych filetów ze śledzi 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 kiszony ogórek 1 marynowana papryka 1/3 szklanki octu 2/3 szklanki wody cukier i sól do smaku liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty do smaku Sposób przyrządzenia: Śledzie zalać zimną wodą i 2, 3 krotnie ją zmieniając moczyć aż uzyskają pożądany smak, odcedzić, osuszyć…