Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przegryzki

Placuszki z rabarbarem

Składniki: rabarbar 1/2 kg truskawki 1 kg cukier 10 dag jajka 8 sztuk sól maślanka 1 litr mąka 80 dag rodzynki 20 dag cynamon woda 800 ml Sposób przyrządzenia: Rabarbar proszę pokroić w niewielkie kawałki o grubości 1,5 cm. Następnie gotować go przez około 5 minut w garnku wypełnionym 800 ml wody, dodać do niego…

Domowy kisiel

Składniki: woda 2 szklanki mąka ziemniaczana 3 łyżki jagody 1/2 szklanki Sposób przyrządzenia: Wodę należy wlać do garnuszka i zagotować, jagody opłukać i zmiksować blenderem, do gotującej się wody należy wlać zmiksowane jagody. W szklance należy rozpuścić mąkę w odrobinie wody i wlać ją do wrzątku z jagodami, dokładnie mieszać, żeby gęstniejący kisiel nie przywarł…

Knedle z twarogiem i grysikiem

Składniki: owoce jagodowe 1/4 kg miód 1 łyżka sok z jabłek 1 szklanka masło 100 g wanilia 1 laska grysik 100 g chudy twaróg 500 g jajka 2 sztuki sól mąka 100 g Sposób przyrządzenia: Owoce należy umyć i oczyścić, a następnie zagotować je z miodem i sokiem jabłkowym, odstawić z ognia. Masło należy stopić…

Placki z bułki

Składniki: bułki z poprzedniego dnia 8 sztuk jajka 4 sztuki mleko 500 ml cukier waniliowy tłuszcz do smażenia Sposób przyrządzenia: Bułki z poprzedniego dnia proszę pokroić na cienkie plastry. Całe jajka należy roztrzepać miotełką wraz z mlekiem i solą, po czym zalać nimi bułkę. Odstawić na 1/2 godziny, aby bułka zmiękła. Na patelni należy rozgrzać…