Składniki: 60 dag. dorsza 2 łyżki mąki 1 białko oliwa z oliwek sól pieprz na sos: 6 ząbków czosnku 2 kromki bułki 1/2 szklanki mleka 2 żółtka 5 dag. migdałów 1 szklanka oliwy sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Z dorsza zdjąć skórkę, wyfiletować i mięso pokroić na równe porcje. Mąkę wymieszać z białkiem i dodać…
Tag: potrawy z ryb
Ryby
Tuńczyk na liściach sałaty
by Natalia Sz • • 0 Comments
Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju 1 cebula ½ pęczka natki pietruszki sok z ½ cytryny 6 listków sałaty sól pieprz Sposób wykonania: Tuńczyka odsączyć i rozgnieść widelcem po czym dodać do niego posiekaną cebulę oraz natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Przed podaniem ułożyć na…
Ryby
Szaszłyczki z mintaja
by Albina Jawicz • • 0 Comments
Składniki: 40 dag filetów z mintaja 2 cebule 20 dag pieczarek (najlepiej małe) 1 czerwona lub żółta papryka 1 mała cukinia przyprawa po grila Wykonanie: Filety pokroić na nieduże kawałki. Pieczarki obmyć i obrać. Paprykę oczyścić z nasionek i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić na talarki cukinie umyć i pokroić na…
Ryby
Miecznik pieczony z oliwkami
by Laura • • 0 Comments
Składniki: • 1 szkl. sycylijskich zielonych oliwek • 3 łyżki oliwy z oliwek • 2 steki z miecznika • sól • pieprz • ½ cytryny Sposób wykonania: Rybę oprószyć solą oraz pieprzem po czym zarumienić ją na rozgrzanej oliwę, wówczas dodać do niej rozłupane oliwki i wstawić całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na…
Ryby
Duszony strzępiel
by Lucyna • • 0 Comments
Składniki: 2 filety ze strzepiela ½ szkl wermutu ¼ szkl. bulionu drobiowego 2 łyżki posiekanej szalotki 1 łyżka masła 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz Sposób wykonania; Do płytkiego rondelka wlać wermut i bulion, dodać posiekaną szalotką, sól oraz pieprz po czym włożyć rybę i doprowadzić do delikatnego wrzenia. Pozostawić na maleńkim ogniu pod przykryciem…