Składniki dla 4 osób: 4 filety z mięsa strusiego po około 120 gram każdy 100 gram masła gałka muszkatołowa 10 gram szynki ze strusia kostka rosołowa sól pieprz białe wytrawne wino kieliszek brandy Sposób przyrządzenia: Przygotować sos rozpuszczając 80 gram masła w garnku, wyłożyć szynkę ze strusia pociętą we wstążeczki lub w kostkę, wlać 100…
Tag: potrawy mięsne
Inne mięsa
Filet z krokodyla w sosie curry*
by marek • • 1 Comment
*Cykl – przepisy mistrzów. Składniki: Smażony krokodyl (100 g): Filet z krokodyla – 500 g Białko – 1 szt. 25 g Mąka ziemniaczana lub kukurydziana – 20 g Olej – 200 g Przyprawy: sól, biały pieprz Ryż jaśminowy – 120 g lub Bakłażan grilowany – 50 g Owoc mango – 30 g Sos z pasty…
Inne mięsa
Pasztet wielkanocny *
by marek • • 1 Comment
* Cykl – przepisy mistrzów.
Składniki:
- Mięso z 1 królika
- Mięso gulaszowe z dzika – 0,7 kg
- Wątróbka drobiowa – 0,3 kg
- Cebula – 0,2 kg
- Czosnek – 0,05 kg
- Słonina – 0,3 kg
- Jaja – 5 szt.
- Czerstwa bułka – 0,15 kg
- Śliwki suszone – 0,1 kg
- Morele suszone – 0,1 kg
- Figi suszone – 0,08 kg
- Sól, pieprz
- Owoc jałowca, liść laurowy, ziele angielskie
Inne mięsa
Pasztet z królika.
by marek • • 0 Comments
Skład: 1 młody królik ok. 2 kg wagi (bez skory), 500 g łopatki wieprzowej bez kości, 550 g słoniny, 2 jaja, 15 g masła, 30 g orzechów pistacjowych, 30 g orzechów laskowych, 50 ml koniaku, 1 marchewka, 1 średnia cebula, 1 cebula dymka, 1 ząbek czosnku, 200 ml białego wytrawnego wina, 1 bouquet garni (gałązka…
Inne mięsa
Laulau – potrawa hawajska
by admin • • 0 Comments
Skład: ok.3/4 kg wieprzowiny (szynka) 2 łyżki soli morskiej 1/2kg solonej ryby maślanej lub łososia* 1/2kg liści luau* 12 liści ti* Sposób przyrządzenia: Mięso wieprzowe pokroić w sporą kostkę. Soloną rybę wymoczyć w wodzie przez około 3 godziny, odcedzić i starannie osuszyć. Umyć i osuszyć liście luau* albo szpinaku odcinając łodygi. Mięso posypać solą i…