Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: porzeczki

Sos porzeczkowy winny

Składniki: 50 dag porzeczek 200 ml wina 2 łyżki cukru szczypta cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej sos z pieczenia Sposób wykonania: Porzeczki przetrzeć przez sito po czym wymieszać razem z winem. Doprawić do smaku cukrem oraz solą. Następnie zagęścić sos mąką i wymieszać z sosem z pieczeni. Doprowadzić do wrzenia na wolnym ogniu.

Dżem porzeczkowy Ilony

Składniki: porzeczki czarne 2 kg cukier 2 szklanki Sposób przyrządzenia: Porzeczki należy obrać z łodyżek, dokładnie umyć pod bieżącą wodą, pozostawić do odcieknięcia, przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Owoce należy lekko zmiażdżyć i odstawić na kilka godzin, żeby zmiękły. Po tym czasie należy je prażyć w garnku przez około 30 minut, następnie przekładać gorące…