Składniki: 1 szkl. soku winogronowego 1 szkl. przecieru z czarnych porzeczek 1 szkl. wody gazowanej lód Sposób wykonania: Sok wymieszać razem z przecierem pomidorowym. Rozlać do połowy szklanek. Uzupełnić je do pełna wodą gazowaną. Przed podaniem wrzucić jeszcze kostki lodu.
Tag: porzeczki
Dżemy
Dżem z czerwonych i czarnych porzeczek
by Danuta Żurek • • 0 Comments
Sosy
Sos porzeczkowy winny
by Ksenia • • 0 Comments
Składniki: 50 dag porzeczek 200 ml wina 2 łyżki cukru szczypta cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej sos z pieczenia Sposób wykonania: Porzeczki przetrzeć przez sito po czym wymieszać razem z winem. Doprawić do smaku cukrem oraz solą. Następnie zagęścić sos mąką i wymieszać z sosem z pieczeni. Doprowadzić do wrzenia na wolnym ogniu.
Sosy
Sos porzeczkowo- malinowy
by albertos • • 0 Comments
Dżemy
Dżem porzeczkowy Ilony
by albertos • • 0 Comments
Składniki: porzeczki czarne 2 kg cukier 2 szklanki Sposób przyrządzenia: Porzeczki należy obrać z łodyżek, dokładnie umyć pod bieżącą wodą, pozostawić do odcieknięcia, przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Owoce należy lekko zmiażdżyć i odstawić na kilka godzin, żeby zmiękły. Po tym czasie należy je prażyć w garnku przez około 30 minut, następnie przekładać gorące…