Składniki: 1/3 główki kapusty ½ szkl. czarnych porzeczek 3 łyżki soku porzeczkowego 2 łyżki oleju imbir miód sól Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym posypać solą i odstawić na bok aby puściła sok, wówczas go odcedzić. Do kapusty dodać oczyszczone porzeczki i całość skropić sokiem wymieszanym z olejem oraz miodem. Całość delikatnie wymieszać i doprawić…
Tag: porzeczki
Listy
Kisiel z porzeczek i malin
by Bożena Trybuła • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. czerwonych porzeczek 2 szkl. malin 2 szkl. wydrylowanych wiśni 1 szkl. cukru laska wanilii 4 łyżki mąki ziemniaczanej cukier śmietanka Sposób wykonania: 1 l wody, cukier oraz laskę wanilii doprowadzić do wrzenia, wówczas wrzucić porzeczki i maliny. Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie całość przecedzić i…
Listy
Maliny w porzeczkowym kremie
by Mariola Ciastoń • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. malin 1 szkl. czerwonych porzeczek kieliszek soku porzeczkowego 1 szkl. śmietanki kremowej łyżeczka cukru pudru zagęstnik listki melisy Sposób wykonania: Śmietankę ubić z dodatkiem cukru oraz zagęstnika. Następnie porzeczki zmiksować razem z sokiem i dodać do nich ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać. Powstały mus przelać do salaterki i na wierzchu ułożyć maliny oraz…