Składniki: 2 pory 1 kostka bulionu warzywnego ½ łyżeczki cukru kilka plasterków boczku 2 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz Sposób wykonania: Doprowadzić do wrzenia wodę z dodatkiem kostki bulionowej i cukru. W między czasie pory dokładnie oczyścić i pokroić na 15 cm kawałki. Wrzucić do wywaru i gotować…
Tag: pory
Porady i Ciekawostki
Grzyby mun z porem
by Ola Kania • • 0 Comments
Składniki: 50 g suszonych grzybów mun 1 por 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu czosnkowego z miodem 2 łyżki oliwy z oliwek odrobina sambalu Sposób wykonania: Grzyby oczyścić pod bieżącą wodą po czym zalać je wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 20 minut. Po tym czasie grzyby odcedzić zachowując wywar i pokroić je na…
Porady i Ciekawostki
Grzyby shitke pieczone
by Kacper Baczyński • • 0 Comments
Składniki: 30 dag grzybów 2 pory 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki parmezanu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Do oliwy z oliwek dodać drobno posiekany czosnek i papryczkę oraz sos sojowy. Całość wymieszać i do powstałej marynaty przełożyć grzyby. Dokładnie wymieszać aby…
Porady i Ciekawostki
Krem z porów i ziemniaków
by Żaneta Buda • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Sandacz duszony z porami
by Wanda Plewa • • 0 Comments
Składniki: 80 dag sandacza 2 pory 1 szkl bulionu warzywnego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła ½ cytryny garść orzeszków pistacjowych sól pieprz listki bazylii Sposób wykonania: Sandacza pokroić w dzwonka, które skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie pokrojone w krążki pory przesmażyć na rozgrzanym maśle. Wówczas wlać bulion i…